Karácsonyi habkarika

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók

  • 2 db tojásfehérje
  • a tojásfehérje súlyának kétszerese porcukorban
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • piros ételfesték (gél vagy sűrű paszta ajánlott)

Elkészítése

A tojásfehérjéket egy tiszta, zsírmentes tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot és az étkezési keményítőt, majd kézi mixerrel vagy robotgéppel kemény, fényes habbá verjük.

A hab akkor jó, ha nagyon stabil: amikor a habverővel árkot húzunk benne, az legalább fél percig megtartja a formáját, nem folyik vissza.

Egy habzsák belsejébe csillagcsövet helyezünk. Egy hurkapálca segítségével piros ételfestékkel 3–4 függőleges csíkot húzunk a habzsák belső falára, a csillagcsőtől felfelé. Ez adja majd a piros-fehér csíkozást.

Ezután óvatosan belekanalazzuk a habot a zsákba, ügyelve arra, hogy ne kenjük el a festékcsíkokat.

Sütőpapírral bélelt tepsire csillagcsővel kis karikákat vagy habcsókokat nyomunk. A mintázat sütés közben is szépen megmarad.

Igény szerint a tetejüket megszórhatjuk szórócukorral, de a csíkozás önmagában is látványos.

A habcsókokat 80 °C-ra előmelegített sütőben 2–3 órán át szárítjuk. A kisebb daraboknak általában 2 óra is elegendő. Nem sütjük, hanem szárítjuk, ezért a sütő ajtaját résnyire ki lehet támasztani, ha a sütő hajlamos párásodni.

A sütési idő végén a sütőt kikapcsoljuk, és a habcsókokat nyitott ajtónál hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp

A piros csíkos minta akkor lesz igazán szép, ha zselés vagy paszta állagú ételfestéket használunk, mert ez nem folyik el. A kész habcsókok légmentesen záródó dobozban, száraz helyen több napig is eltarthatók.