Hozzávalók
Elkészítése
A tojásfehérjéket egy tiszta, zsírmentes tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot és az étkezési keményítőt, majd kézi mixerrel vagy robotgéppel kemény, fényes habbá verjük.
A hab akkor jó, ha nagyon stabil: amikor a habverővel árkot húzunk benne, az legalább fél percig megtartja a formáját, nem folyik vissza.
Egy habzsák belsejébe csillagcsövet helyezünk. Egy hurkapálca segítségével piros ételfestékkel 3–4 függőleges csíkot húzunk a habzsák belső falára, a csillagcsőtől felfelé. Ez adja majd a piros-fehér csíkozást.
Ezután óvatosan belekanalazzuk a habot a zsákba, ügyelve arra, hogy ne kenjük el a festékcsíkokat.
Sütőpapírral bélelt tepsire csillagcsővel kis karikákat vagy habcsókokat nyomunk. A mintázat sütés közben is szépen megmarad.
Igény szerint a tetejüket megszórhatjuk szórócukorral, de a csíkozás önmagában is látványos.
A habcsókokat 80 °C-ra előmelegített sütőben 2–3 órán át szárítjuk. A kisebb daraboknak általában 2 óra is elegendő. Nem sütjük, hanem szárítjuk, ezért a sütő ajtaját résnyire ki lehet támasztani, ha a sütő hajlamos párásodni.
A sütési idő végén a sütőt kikapcsoljuk, és a habcsókokat nyitott ajtónál hagyjuk teljesen kihűlni.
A piros csíkos minta akkor lesz igazán szép, ha zselés vagy paszta állagú ételfestéket használunk, mert ez nem folyik el. A kész habcsókok légmentesen záródó dobozban, száraz helyen több napig is eltarthatók.