Sajtos roló leveles tésztából

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók

A rolóhoz

  • 1 csomag leveles tészta

A krémhez

  • 0,5 l tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 25 dkg reszelt sajt (ementáli és füstölt sajt keveréke)
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg tömlős sajt
  • őrölt bors

A díszítéshez

  • reszelt sajt

Elkészítése

A lisztet csomómentesen elkeverjük a tejjel, majd tűzre tesszük, és folyamatos keverés mellett felforraljuk. Amikor besűrűsödik, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Sóval és borssal ízesítjük, majd levesszük a tűzről, és kihűtjük.

A kihűlt alaphoz hozzákeverjük a tömlős sajtot. A szoba-hőmérsékletű vajat külön habosra keverjük, majd fokozatosan a sajtos krémhez dolgozzuk, amíg sima, jól kenhető állagot kapunk.

Közben elkészítjük a rolókat. A leveles tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 1 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat rolóformára tekerjük. A formákat nem szükséges kiolajozni, mert a tészta elegendő zsiradékot tartalmaz.

A tésztát felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Teljesen kihűtjük.

A kihűlt rolókat megtöltjük a sajtos krémmel. A végeiket reszelt sajtba nyomjuk, majd tálaljuk.

Tipp

A rolókat és a krémet érdemes külön elkészíteni, és csak tálalás előtt megtölteni, így a tészta biztosan ropogós marad. Ha markánsabb ízt szeretnénk, a füstölt sajt aránya növelhető a krémben.