Tomi szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók

Tészta (25×35 cm-es tepsihez)

  • 5 tojássárgája
  • 10 evőkanál víz
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém

  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 10 ml rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor

Tetejére

  • 5 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé (olvasztva vagy reszelve a tetejére)

Elkészítése

A tészta

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojássárgákat a vízzel és a cukorral habosra verjük, amíg világos, könnyű állagot kapunk. Két részletben hozzászitáljuk a szódabikarbónás lisztet, és spatulával óvatosan összeforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük.

A krém

A tejet a liszttel csomómentesen elkeverjük, majd alacsony lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A vajat vagy margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt lisztes alapot. Rumaromával ízesítjük, végül beleforgatjuk a darált diót.

A diós krémet a kihűlt piskótára kenjük.

A tetejére kerülő tojáshab

A tojásfehérjét és a sót hőálló tálba tesszük. Gőz fölött elkezdjük habosítani, majd több részletben hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük, amíg fényes, kemény habot kapunk.

A habot a diós krémre simítjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy szépen megdermedjen. Másnap a tetejét reszelt csokival bevonjuk.

Tipp

A hab akkor lesz igazán stabil, ha lassan melegítjük fel a gőz felett, és legalább 6-8 percig verjük.