Cseresznyés krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1/2 csomag sütőpor
  • tejföl
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 40 dkg cseresznye
  • 1/2 dl meggylikőr
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg kristálycukor

Vaníliakrém:

  • 4 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 8 dkg rétesliszt
  • 1/2 vaníliarúd
  • 6 dl tej

Elkészítése:

Vaníliakrém:
A tejet 15 dkg cukorral és a félbevágott, kikapargatott vaníliával feltesszük forrni. A tojások fehérjét a maradék cukorral keményre verjük. A tojások sárgáját és a lisztet kevés hideg tejjel simára keverjük. Amikor a tej felforrt, folyamatos keverés mellett a tojássárgájához öntjük, és a tűzre visszatéve besűrítjük. A végén a habverővel könnyedén hozzákeverjük a tojáshabot.

Tészta készitése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sütőport, a tojássárgáját, a porcukrot meg a vaníliás cukrot, és az egészet porhanyós tésztává gyúrjuk. Ha nehezen állna össze, egy kevés tejföllel vagy tejjel lazíthatjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és hideg helyen egy órát pihentetjük. Közben elkészítjük a vaníliakrémet. A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, és meghintjük piskótamorzsával. A kimagozott cseresznyét meglocsoljuk meggylikőrrel, jó vastagon rárakjuk a piskótamorzsás lapra, megcukrozzuk, betakarjuk a vaníliakrémmel, és 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt lassan megsütjük. Hidegen szeleteljük fel.