Citromos vendégváró szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Barna lap

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 dkg szalakáli
  • 1 dkg kakaó
  • kevés tej (amennyit felvesz a tészta összeállításához)

Piskóta

  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál víz
  • 13 dkg liszt

Krém

  • 4 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • fél citrom leve

Citrommáz

  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • fél citrom leve

Díszítéshez

  • apróra vágott pisztácia

Elkészítése

A barna lap

A lisztet, a zsírt, a tojást, a szalakálit, a kakaót és kevés tejet összegyúrjuk, amíg jól nyújtható tésztát kapunk. A tésztát két részre osztjuk, vékony lapokra nyújtjuk, majd tepsi (30×35 cm) hátulján egyenként kisütjük.

A piskóta

A tojássárgákat a cukorral és a vízzel habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük, majd hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét.

Kivajazott, kilisztezett tepsiben(30×35 cm) megsütjük, majd kihűtjük.

A krém

A tejet a liszttel sűrű péppé főzzük. Teljesen kihűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt lisztes alaphoz adjuk.

Simára keverjük, végül kevés citromlével ízlés szerint frissítjük.

Összeállítás

Az egyik barna lapot tálcára tesszük, rákenjük a krém felét.

Ráhelyezzük a piskótalapot.

A piskótára rásimítjuk a maradék krémet.

Befedjük a második barna lappal.

A sütemény tetejét citrommázzal vonjuk be, majd megszórjuk apróra vágott pisztáciával.

Citrommáz

A porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével fényes, sima mázzá keverjük. A sütemény tetejére kenjük.

A süteményt legalább egy napig állni hagyjuk, majd szépen szeletelhető és fogyasztható.

Tipp

A barna lapok könnyebben vághatók, ha a süteményt hűtőben pihentetjük. A citrom ízét erősíthetjük, ha a krémbe kevés citromhéjat is reszelünk.