Erdei gyümölcsös krémes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább, Megfizethető

Hozzávalók
A lapokhoz

  • 500 g finomliszt
  • 1 púpos mokkáskanál sütőpor
  • 2 db tojás
  • 80 g vaj
  • 160 g tejföl
  • 160 g cukor

A fehér krémhez

  • 500 ml tej
  • 100 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 70 g étkezési keményítő
  • 200 g vaj

A gyümölcsös krémhez

  • 450 g erdei gyümölcs (vagy málna, eper ízlés szerint)
  • 100 g cukor
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor

Díszítéshez

  • porcukor

Elkészítése:

Fehér krém

A keményítőt, a cukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük 100 ml tejben. A maradék tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a keményítős keveréket. Vissz tesszük a tűzre, sűrűre főzzük, majd fóliával letakarva teljesen kihűtjük. A kihűlt krémet kihabosítjuk, hozzákeverjük a felkockázott puha vajat, és sima krémmé keverjük.

Tészta

A lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A liszthez adjuk a tojásos keveréket, a tejfölt és a puha vajat/margarint, majd egynemű tésztát gyúrunk.

A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, golyókat formázunk. Mindegyiket két sütőpapír között 24×30 cm-es lappá nyújtjuk.

Előmelegített 170 °C-os sütőben 8–10 perc alatt világosra sütjük. (Fontos, hogy ne piruljanak meg.)

Gyümölcsös krém

A gyümölcsöt a cukorral és 50 ml vízzel felfőzzük, majd botmixerrel pépesítjük. A pudingot 100 ml vízzel csomómentesre keverjük. A pépesített gyümölcshöz vizet adunk úgy, hogy összesen 700 ml legyen. Hozzáöntjük a pudingos keveréket, majd sűrűre főzzük.

A forró krémet azonnal használjuk fel.

Összeállítás

Az első lapra rákenjük a gyümölcskrémből a felét. Rátesszük a második lapot, majd erre jön a gyümölcskrém másik fele. A harmadik lapra kenjük a fehér krém felét, ráhelyezzük a negyedik lapot. Elosztjuk rajta a maradék fehér krémet.

Rátesszük az ötödik lapot, enyhén lenyomkodjuk. Súlyt teszünk a tetejére, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak.

Másnap porcukorral meghintjük és szeletelve tálaljuk.