Hófehérke szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3/4 csomag sütőpor (kb. 8 g)
  • 1 tojás
  • néhány evőkanál tejföl

A krémhez

  • 4 evőkanál finomliszt
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére

  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:

Tészta elkészítése

A lisztet összekeverjük a porcukorral és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a zsírt vagy vajat. Hozzáadjuk a tojást, majd annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható, nem ragacsos tésztát kapjunk.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként kb. 20×30 cm-es lapokká nyújtjuk.

Egy tepsi hátát vékonyan kivajazzuk és lisztezzük, erre helyezzük a tésztalapokat.

Előmelegített 180 °C-os légkeveréses sütőben egyenként kb. 6 perc alatt megsütjük őket. A lap maradjon világos, csak a széle kezdjen enyhén pirulni.

A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém elkészítése

A lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet, és közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.

A főzött krémet teljesen kihűtjük.

Közben a puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.

A kihűlt főzött krémet összekeverjük a vajas alapkrémmel, hogy sima, könnyű állagot kapjunk.

Összeállítás

Az első tésztalapot egy tálcára tesszük, rákenjük a krém felét.

Rátesszük a második lapot, erre a krém másik felét, majd befedjük a harmadik lappal.

A süteményt lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük, 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.

A tetejét porcukorral megszórjuk, és szeletelve tálaljuk.

Tipp

A lapok elsőre törékenynek tűnhetnek, de a krémtől tökéletesen megpuhulnak. Ha szeretnénk még finomabbá tenni, a vajas krémbe keverhetünk 1 evőkanál citromlevet vagy egy kevés rumot is.