Sajtgaluska leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

A leveshez

  • 3 l víz
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 leveskocka
  • 1 kk ételízesítő
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 szál sárgarépa (karikázva)
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 tk zellerlevél

A gombóchoz

  • 2 tojás
  • 10 dkg búzadara
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 ek vaj
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítése:

A vizet egy nagy lábasba öntjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, a karikára vágott sárgarépát, a fehérrépát, a zellerlevelet, a leveskockát, az ételízesítőt, valamint a sót és borsot. Közepes lángon főzni kezdjük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

A tojásokat enyhén felverjük. Hozzáadjuk a vajat, a reszelt sajtot, a szódabikarbónát és a búzadarát. A masszát alaposan elkeverjük, majd 10 percet pihentetjük, hogy a búzadara megdagadjon.

Amikor a répa megpuhult, a hagymákat eltávolítjuk a levesből. A sajtos daramasszából kis gombócokat formázunk, a levesbe tesszük, és kb. 5 percig gyöngyözve főzzük, amíg a gombócok átfőnek.

Tálaláskor frissen merjük a tányérokba, igény szerint friss petrezselyemmel is megszórhatjuk.

Tipp

Ha marad vasárnapi húsleves, bátran készíthetjük abba is a sajtgombócokat. A sajt miatt különösen ízletes és laktató lesz.