Málnás túrókrémes szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók

A piskótához

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 10 evőkanál langyos víz
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dkg holland kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez

  • 50 dkg krémes túró
  • 2 dl tejföl
  • 200 ml tejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 g zselatin
  • 100 ml víz

A málnazseléhez

  • 30 dkg málna
  • 100 ml víz
  • pár csepp citromlé
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 g zselatin

A díszítéshez

  • tejszínhab
  • durvára vágott pisztácia
  • menta vagy citromfű levelek
  • friss málnaszemek

Elkészítése:

Piskóta elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a langyos vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és fehéredésig keverjük. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összeszitáljuk, majd a masszához adjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert tojáshabot.

A tésztát sütőpapírral bélelt, magas falú (kb. 30×35 cm-es) tepsibe simítjuk, és 160 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20-25 perc). Kihűtjük, majd a sütőpapírt eltávolítjuk, és a lapot visszatesszük a forma aljába.

Túrós krém elkészítése

A túrót, porcukrot, vaníliás cukrot, tejfölt és a reszelt citromhéjat egy tálban simára keverjük.

A vizet felforraljuk, feloldjuk benne a zselatint, majd langyosra hűtjük, és a túrós krémhez keverjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós keverékhez forgatjuk. A krémet a piskótára simítjuk, majd 20 percre fagyasztóba vagy 1 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Málnazselé elkészítése

A málnát, a vizet, a cukrot és a citromlevet egy kis lábasban 2-3 percig főzzük, amíg a málna kissé összeesik. A zselatint a langyos málnapéphez keverjük, és addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik. Levesszük a tűzről, langyosra hűtjük, majd a túrókrém tetejére simítjuk.

A süteményt hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen.

Tálalás

Szeletelés előtt tejszínhabbal, pisztáciával, mentalevéllel és friss málnával díszítjük.

Tipp

A málnát helyettesíthetjük eperrel vagy ribizlivel is, ha épp szezonja van. Ha rögös túrót használunk, a krémet botmixerrel érdemes krémesíteni.

Tálalás előtt a süteményt érdemes pár percre szobahőmérsékletre tenni, hogy a zselé és a krém lágyabb legyen.