Ünnepi tyúkhúsleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 db egész tyúk
  • 1,5 kg sárgarépa
  • 0,8 kg petrezselyemgyökér
  • 1 nagy zellergumó
  • 2 kisebb burgonya
  • 5-6 db gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 darab gyömbér (kb. 3–4 cm)
  • 3 evőkanál só
  • 1 púpos evőkanál egész bors

Elkészítése:

A frissen vágott tyúkot hideg vízben tartjuk, hogy ne száradjon ki. A zöldségeket megtisztítjuk, a zellert és a burgonyát félbevágjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszában kettévágjuk.

A két tyúkot egy nagy fazék aljára tesszük, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a gyömbért, a fokhagymát, a belsőségeket, megsózzuk, majd beletesszük az egész borsot. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje a hozzávalókat.

Feltesszük főni, majd amikor felforrt, a lángot egészen kicsire vesszük, és nagyon lassan, gyöngyözve főzzük legalább 8 órán át. Ez a hosszú, lassú főzés adja meg a leves tisztaságát és gazdag ízét.

Amikor minden puhára főtt, elzárjuk, és hagyjuk a levest legalább 1 órát pihenni, hogy letisztuljon.

Szűrés és tálalás

A levest finom szűrőn vagy gézlapon átszűrjük, a tyúkhúst és a zöldségeket külön tálba szedjük.

A leszűrt, aranyló húslevest cérnametélttel tálaljuk, mellé a főtt húst és zöldségeket kínáljuk.

Tipp

A húsleves akkor lesz igazán áttetsző, ha főzés közben nem forraljuk erősen, csak lassan gyöngyöztetjük. Ha még gazdagabb ízt szeretnénk, főzhetünk bele egy kevés szárított zellert vagy paszternákot is. Tálalás előtt megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.