Cukkini lasagne

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

  • 3 db cukkini

A húsos raguhoz:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg darált hús
  • bors
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 140 g sűrített paradicsom

A sajtszószhoz:

  • 400 g ricotta
  • 50 g parmezán sajt (reszelve)
  • 1 db tojás (M-es)

A tetejére:

  • 400 g mozzarella

Elkészítés

A cukkiniket alaposan megmossuk, végeiket levágjuk, majd hosszában vékony szeletekre gyaluljuk (uborkagyalóval a legegyszerűbb). A szeleteket besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszenek. Ezután papírtörlővel alaposan felitatjuk a nedvességet. A szeletek felét grillserpenyőben elősütjük, hogy enyhén megpiruljanak.

Közben elkészítjük a húsos ragut. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst. Addig sütjük, amíg a hús mindenütt kifehéredik. Sóval, borssal és bazsalikommal fűszerezzük, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot. Kis lángon 10 percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.

A sajtszószhoz a ricottát összekeverjük a parmezánnal és a tojással, amíg egynemű krémet kapunk.

Egy közepes méretű tepsi (kb. 31×21 cm) aljára cukkini szeleteket fektetünk. Erre jön egy réteg húsos ragu, majd egy kevés ricottás krém. A rétegezést addig ismételjük, amíg minden alapanyag elfogy — általában három sor jön ki. Az alsó és felső réteghez grillezett cukkinit használjunk, középre mehet a nyers.

A tetejére reszelt mozzarellát szórunk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35–40 percig sütjük, amíg a sajt aranybarnára pirul és az étel illatos lesz.

A lasagne szeletelés előtt néhány percig pihenjen, hogy a rétegek szépen összeálljanak. Könnyű, de laktató fogás, amely húsimádóknak és diétázóknak egyaránt kedvenc lehet.