Paradicsomos-tejszínes karaj

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók

  • 5 szelet karaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál frissen őrölt színesbors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma zöld része
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 szem paradicsom
  • 1 teáskanál szárított korianderlevél
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 200 ml főzőtejszín
  • 0,5 marék petrezselyemzöld

Elkészítése

A karajszeleteket sóval és borssal bedörzsöljük, majd 15 percig pihentetjük. Egy nagyobb serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk, és a hússzeleteket közepes hőfokon mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Ha kész, kivesszük őket, és félretesszük.

A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és még egy percig pirítjuk. Ezután beletesszük a darabolt paradicsomot, és fedő alatt 5–8 percig főzzük, míg levet enged és kissé besűrűsödik. Bazsalikommal és korianderrel fűszerezzük, majd további 5 percig hagyjuk rotyogni saját levében.

Hozzáöntjük a főzőtejszínt, simára keverjük, és összeforraljuk. Ezután a szószt botmixerrel pürésítjük, hogy krémes, selymes állagú legyen. Visszahelyezzük a húsokat a serpenyőbe, megszórjuk aprított petrezselyemmel, és alacsony hőfokon további 10–15 percig főzzük, amíg a karaj teljesen átpuhul, és átveszi a szósz ízeit.

Forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva.

Tipp

Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a szószhoz egy kevés száraz fehérbort is adhatunk a tejszín előtt. A paradicsom helyett használhatunk hámozott paradicsomkonzervet is, ha szezonon kívül készítjük.