Hozzávalók
A sziruphoz:
A csokoládékrémhez:
Elkészítése
A kekszet kisebb darabokra törjük, majd a diót vagy mogyorót enyhén megpirítjuk és apróra vágjuk. A diót a kekszhez adjuk és összekeverjük.
Egy közepes lábosban összekeverjük a cukrot, a kakaót és a vizet. Hozzáadjuk a vajat, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett melegítjük addig, amíg a vaj teljesen elolvad, és a keverék egyneművé válik.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliát, és kb. 15 percig hűlni hagyjuk. Ezután a szirupot a kekszes keverékhez öntjük, és alaposan elkeverjük, hogy minden darab átitatódjon.
A masszát egy sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába (24-26cm) simítjuk, majd egy kanál hátával egyenletesre nyomkodjuk. Letakarjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
A tejszínt felmelegítjük (nem forraljuk), majd a tűzről levéve hozzáadjuk a darabokra tördelt étcsokoládét. Addig keverjük, amíg teljesen elolvad, és selymes, fényes masszát kapunk.
A kihűlt kekszes alap tetejére simítjuk a csokimázat, és újra hűtőbe tesszük legalább 3–4 órára, hogy szépen megdermedjen.
A tortát forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így a csokoládé nem reped meg. Díszíthetjük diódarabokkal, csokiforgáccsal vagy porcukorral.
A keksz egy részét lecserélhetjük darált kekszre, így sűrűbb, trüffelszerű állagot kapunk. A dió helyett használhatunk pirított mandulát is – így egy elegánsabb, marcipános ízvilágot kapunk.