Keksz szalámi torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

  • 800 g háztartási keksz
  • 100 g dió vagy sótlan mogyoró (enyhén pirítva, apróra vágva)

A sziruphoz:

  • 200 g cukor
  • 60 g cukrozatlan kakaópor
  • 240 ml víz
  • 150 g vaj
  • 1 teáskanál vanília

A csokoládékrémhez:

  • 120 g tejszín
  • 120 g étcsokoládé

Elkészítése

A kekszet kisebb darabokra törjük, majd a diót vagy mogyorót enyhén megpirítjuk és apróra vágjuk. A diót a kekszhez adjuk és összekeverjük.

Egy közepes lábosban összekeverjük a cukrot, a kakaót és a vizet. Hozzáadjuk a vajat, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett melegítjük addig, amíg a vaj teljesen elolvad, és a keverék egyneművé válik.

Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliát, és kb. 15 percig hűlni hagyjuk. Ezután a szirupot a kekszes keverékhez öntjük, és alaposan elkeverjük, hogy minden darab átitatódjon.

A masszát egy sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába (24-26cm) simítjuk, majd egy kanál hátával egyenletesre nyomkodjuk. Letakarjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

A csokoládékrém elkészítése

A tejszínt felmelegítjük (nem forraljuk), majd a tűzről levéve hozzáadjuk a darabokra tördelt étcsokoládét. Addig keverjük, amíg teljesen elolvad, és selymes, fényes masszát kapunk.

A kihűlt kekszes alap tetejére simítjuk a csokimázat, és újra hűtőbe tesszük legalább 3–4 órára, hogy szépen megdermedjen.

Tálalás

A tortát forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így a csokoládé nem reped meg. Díszíthetjük diódarabokkal, csokiforgáccsal vagy porcukorral.

Tipp

A keksz egy részét lecserélhetjük darált kekszre, így sűrűbb, trüffelszerű állagot kapunk. A dió helyett használhatunk pirított mandulát is – így egy elegánsabb, marcipános ízvilágot kapunk.