Alma slafrokban (alma pongyolában)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

  • 40 dkg mélyhűtött leveles tészta
  • 10 dkg marcipán
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dkg mazsola
  • 1 csipet fahéj
  • 1 kis stampedli rum
  • 4 szép, savanykás alma
  • 1 tojássárgája (a kenéshez)
  • kevés vaj (a tepsihez)
  • porcukor (a tálaláshoz)

Elkészítés

A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A mazsolát átválogatjuk, majd a marcipánnal, a szitált porcukorral, a rummal és egy csipet fahéjjal jól összegyúrjuk.

A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy egy-egy alma beleférjen. A maradék tésztát vékony csíkokra vágjuk, ezekből lesz a díszítés.

A tepsit vékonyan kivajazzuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és a magházukat eltávolítjuk. A közepüket megtöltjük a marcipános-mazsolás töltelékkel.

Ezután minden almát egy-egy tésztanégyzet közepére helyezünk, a tészta sarkait felhajtjuk és összefogjuk a tetején, mintha kis csomagot formáznánk. A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, majd díszítésként rátesszük a félretett tésztacsíkokat.

A csomagokat tepsibe tesszük, és előmelegített, 220 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Porcukorral meghintve forrón a legfinomabb, de kihűlve, egy gombóc vaníliafagyival tálalva is nagyszerű desszert.

Tipp

Ha nincs marcipánunk, a töltelék készülhet darált dióból vagy mandulából is, kevés mézzel és rummal összekeverve. Egy kevés reszelt citromhéj még jobban kiemeli az alma ízét.