Hozzávalók
Tésztához:
Kenéshez:
Tetejére:
Elkészítés
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a reszelt sajtot. Az egészet összegyúrjuk, amíg jól kezelhető, egynemű tésztát kapunk.
A tésztát két részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra , körülbelül 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük a felvert tojással, majd bőségesen megszórjuk reszelt sajttal.
Derelyevágóval rombusz alakú darabokra vágjuk. A méret lehet kisebb vagy nagyobb, de igyekezzünk egyforma darabokat készíteni, hogy egyenletesen süljenek.
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 20 percet pihentetjük, mielőtt sütőbe tennénk. Ezután 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10–15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A sütés közben figyeljük, mert vékony tésztája miatt gyorsan elkészül. A végeredmény ropogós, sajtos keksz, amely kihűlés után is finom omlós marad.
Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a tésztába tehetünk egy csipet őrölt köményt, pirospaprikát vagy fokhagymaport is. A tetejére akár szezámmagot vagy lenmagot is szórhatunk.