Lekváros-habos álom

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 5 tojás
  • csipet só
  • 5 evőkanál cukor
  • 7,5 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl olaj

Töltelék:

  • lekvár (nálunk meggy, de másmilyen savanykás lekvár is jó)

Bevonás:

  • tejszínhab
  • darált dió

Elkészítése:

Tészta:

Az egész tojásokat a sóval elkezdjük kihabosítani. Közben 2-3 részletben hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük kb 8-10 perc alatt. Ekkor hozzáöntjük a tejet és az olajat, majd jól eldolgozzuk benne.

A lisztet, keményítőt és a sütőport a tojásos masszához adjuk és csomómentesre keverjük.

Egy nagy gáztepsit (31*38 cm kb) sütőpapírral kibéleljük és elterítjük benne a masszát. 170 fokra melegített sütőben kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Töltés, formázás:

A megsült és langyosra hűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt és megkenjük lekvárral, majd a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Bevonás, szeletelés:

A darált diót egy száraz serpenyőben átpirítjuk (ez a lépés kimaradhat, de jó ízt ad neki!), majd elterítjük abban a tepsiben, melyben a piskótát sütöttük.

A rolád külsejét vékonyan körbekenjük tejszínhabbal, majd átfordítjuk a tepsibe, melyben a dió van. Most megkenjük az alját is tejszínhabbal és az egész roládot beleforgatjuk a dióba.

Kb ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Az így kapott sütik tetejére körbe tejszínhabot nyomunk habzsákból és a közepükbe kevés lekvárt kanalazunk.

Ízlés szerint díszíthetjük a tejszínhabot a sütik tetején.

Tipp:

Dió helyett használhatunk kókuszt vagy másmilyen darál olajos magvat vagy esetleg darált kekszet is. A diót ízesíthetjük kevés fahéjjal is.