Habos krémes szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál bor
  • 3 dkg kakaópor
  • csipet só

A krémhez:

  • 6 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin

A habhoz:

  • 6 tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg kristálycukor

Elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet, sütőport, bort, kakaóport és egy csipet sót. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a kakaós masszába.

A tésztát kivajazott, lisztezett 25×35 cm-es tepsibe simítjuk. A sütőt először 50 °C-ra melegítjük, és ezen a hőfokon 5 percig sütjük, majd 150 °C-on további 20 percig. A kész piskótát rácsra tesszük hűlni.

A krémhez a tojássárgákat a vaníliás cukorral, liszttel és tejjel csomómentesre keverjük, majd felfőzzük, amíg besűrűsödik. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal simára dolgozzuk. A krémet a kihűlt piskótalapra egyenletesen rákenjük.

A habhoz a tojásfehérjéket a vaníliás cukorral és a kristálycukorral vízgőz felett kemény habbá verjük. A forró gőz hatására a hab fényes és stabil lesz. Rásimítjuk a krém tetejére, majd a tetejére reszelhetünk csokoládét.

A süteményt hűtőbe tesszük néhány órára, hogy szépen megdermedjen, ezután éles késsel szeleteljük.

Tipp

A hab stabilitása érdekében a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez. A sütemény másnapra lesz a legfinomabb, amikor a rétegek teljesen összeérnek.