Lakodalmas diós szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 25×35 cm-es tepsihez:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • pici só
  • 1-2 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 28 dkg porcukor
  • 8 db tojás
  • 0,5 dl rum vagy rum aroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg darált dió

Elkészítése

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két egyforma lapot sodrunk belőle. Az első lapot egy kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük.

A töltelékhez az egész tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk. Ezután hozzákeverjük a rumot (vagy rumaromát) és a darált diót. A masszát az alsó tésztalapra simítjuk, majd befedjük a másik lappal.

A tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a sütő, mert a tészta könnyen felpúposodik.

Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk csokimázzal is.

Tipp

Ez egy régi, egyszerű, de nagyszerű sütemény.  Anyósomtól tanultam, aki régen lakodalmakba is sütötte. A tetejére általában porcukrot szórok, bár ez most épp csokimázzal készült.