Zserbó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 tojássárgája

Töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 75 dkg baracklekvár

Máz:

  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:

Tészta:

A meglangyosított tejet összekeverjük 1 teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat. Hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt és a tojássárgájákat, majd alaposan összedolgozzuk. Az így kapott tésztát öt egyenlő részre osztjuk, folpakba csomagoljuk és 1 órán át kelesztjük.

Töltelék:

A darált diót, porcukrot és vaníliás cukrot összekeverjük. A lekvárt simára keverjük.

Összeállítás:

A megkelt tésztákat enyhén lisztezett deszkán kb. 30*40 cm-es téglalapokká nyújtjuk. Tepsibe rétegezzük a lekvárral és a diós töltelékkel megszórva. A tetejére lap kerüljön csak.

Sütés:

170 fokra előmelegített sütőben 40–45 percig sütjük. Ezután kivesszük és teljesen kihűtjük.

Máz:

A cukorból és 1 dl vízből sűrű szirupot főzünk. A tűzről levéve beleszórjuk az apróra tört étcsokoládét, majd kevergetjük, amíg felolvad. Amikor kihűlt, de még folyós, hozzáadunk 1/2 teáskanál vizet és a villával felvert tojásfehérjét.

Befejezés és tálalás:

A csokimázat a sütemény tetejére simítjuk és hagyjuk megszilárdulni. Ezután felszeleteljük és kínáljuk.