Túrós-meggyes csiga és lekváros bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • Kb. 75 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • só ízlés szerint
  • 2 evőkanál olvasztott zsír
  • langyos víz.

A buktához:

  • sütésálló lekvár

A csigához:

  • 1 csomag túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 kis üveg magozott meggy

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez, beletesszük az egész tojásokat, a cukrot és a sót. Langyos vízzel és zsírral dagasztjuk, úgy, hogy ne legyen túl kemény és túl lágy. Akkor jó, ha elválik az edény falától és hólyagos a tészta.

Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 20 percig kelesztjük. Ha megkelt deszkára tesszük és nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk.

Lekváros bukta:

A lekváros buktához körülbelül 10 cm-es négyzeteket vágunk belőle, lekvárral megtöltjük és felcsavarjuk. Megkenjük őket zsírral, majd tepsibe tesszük, 10 percig pihentetjük, megkenjük őket tojássárgával majd sütjük.

Túrós csiga:

Ha túrós csigát készítünk, akkor nem vágjuk kockákra a tésztát, hanem a kinyújtott tésztára tesszük a tölteléket, majd jól megszórjuk magozott meggyel. Felcsavarjuk és kb 2 cm-es darabokra vagdaljuk. Ezeket is megkenjük zsírral, majd tepsibe tesszük, 10 percig pihentetjük, megkenjük őket tojássárgával majd sütjük.