Töltött pizza tök formában

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g pizzatészta
  • 200 g mozzarella
  • 100 g sonka (vagy szalámi)
  • 150 g gomba
  • 150 ml pizzaszósz
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 tojás (kenéshez)

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Töltelék:

Egy tálban összekeverjük a pizzaszószt, az aprított sonkát vagy szalámit, a szeletelt gombát, az apróra vágott bazsalikomot, az oregánót és a reszelt sajt felét. Ízlés szerint más hozzávalót is adhatunk hozzá.

Formázás:

A tésztát 2 nagyobb vagy 4 kisebb részre osztjuk attól függően, mennyi kis tököt szeretnénk készíteni. Kinyújtjuk az egyik tésztalapot, a közepére halmozzuk a tölteléket, majd lefedjük egy másik tésztalappal. A szélét villával jól lenyomkodjuk.

Tök forma kialakítása:

A széleken késsel kisebb bevágásokat ejtünk, hogy gerezdes hatást kapjunk. Ha szeretnénk, sütőcérnával is körbeköthetjük a tésztát, majd sütés után eltávolítjuk.

A közepébe szúrunk egy zöldségszárat vagy egy ropit és bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Sütés:

A tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal, majd 20–25 percig sütjük vagy amíg aranybarna nem lesz.