Citrommázas félholdak

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók

Tészta:

  • 10 dkg magozott meggy
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 12 g sütőpor
  • 5 dkg darált dió
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 db tojás (szétválasztva)
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

Máz:

  • 1 citrom leve
  • 20 dkg porcukor

Elkészítése

A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a darált diót, a sütőport, a tejet és a csipet sót. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan a masszába forgatjuk. Egy könnyű, lágy tésztát kapunk, amelyet két részre osztunk.

Az egyik felébe csak mazsolát szórunk, a másik feléhez kakaóport és magozott meggyet keverünk. A kétféle tésztát egy 23 × 34 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük úgy, hogy egymás mellett legyenek a világos és a kakaós részek, így szép tarkán mutat majd a sütemény.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, majd a süteményt közepes hőfokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Amikor kivesszük a sütőből, még forrón a tetejére öntjük a citromlével kikevert porcukrot, amely mázzá dermed a sütemény tetején.

Teljes kihűlés után pogácsaszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle, de ízlés szerint egyszerűen szeletekre is vághatjuk.

Adag: 20-24 db