Málnás-pisztáciás csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Thang zhong:

  • 40 g finomliszt
  • 2,4 dl tej

Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • egy csipet só
  • 8 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1,2 dl tej

Töltelék:

  • 2 evőkanál mascarpone
  • 2 evőkanál pisztáciakrém (100 %-os)
  • 1 evőkanál porcukor (elhagyható)
  • kevés tej
  • 50 g pisztácia
  • 1 marék málna (nálunk fagyasztott, de lehet friss is)
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Tetejére:

  • 1 evőkanál mascarpone
  • 1 evőkanál pisztáciakrém
  • kevés porcukor
  • kevés tej (vagy tejszín)
  • durvára vágott pisztácia
  • liofilizált málna

Elkészítése:

Thang zhong:

A lisztet elkeverjük a tejjel csomómentesre, majd sűrűre főzzük. Ha elkészült, akkor kihűtjük.

Tészta:

Egy nagyobb edénybe mérjük a sót, a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot, az egész tojást és egynek a sárgáját, az élesztőt belemorzsoljuk, hozzáöntjük a langyos tejet és az egész thang zhongot is beletesszük.

Elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már összeállt, akkor beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat is és kb 10 percig dagasztjuk. A dagasztást géppel is végezhetjük.

A kész tésztát letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Töltelék:

A mascarponét kikeverjük a pisztáciakrémmel és a porcukorral.

A pisztáciát durvára vágjuk.

A málnát (ha fagyasztott) forgassuk össze a keményítővel, de ezt csak akkor végezzük el, mielőtt a tésztára szórnánk (ne olvadjon addig sem).

Összeállítás, formázás:

A megkelt tésztát egy nyújtólapon vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a pisztáciás krémet (a szélén hagyjunk egy kis sávot üresen) és ezután rászórjuk a pisztáciát. Végül a málnát is rászórjuk (ha frisset használunk, akkor nem kell a keményítő).

Feltekerjük a tésztát a hosszabbik oldala mentén és 16 részre vágjuk egy éles késsel.

A csigákat egy nagy, sütőpapírral bélelt gáztepsibe sorakoztatjuk. Letakarjuk és kb 30 percig kelesztjük.

Sütés, díszítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd kb 30 perc alatt megsütjük a csigákat.

Amikor a csigák langyosra hűltek, akkor a tetejüket lecsorgatjuk a pisztáciás mascarponéval (adunk hozzá porcukrot és kevés tejet, hogy jobb legyen az állaga), majd pisztáciával és liofilizált málnával díszítjük. Ha kenni szeretnénk a csigák tetejét, akkor készítsünk a mázból dupla adagot.