Zserbó csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Thang zhong:

  • 40 g finomliszt
  • 120 ml víz
  • 120 ml tej

Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő (vagy fél csomag szárított)
  • 0,5 kiskanál só
  • 8 dkg porcukor
  • 3,5 dkg zsír
  • 4 dkg margarin
  • 120 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 6 dkg cukor
  • 0,5 citrom héja
  • 1 evőkanál darált keksz
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 darab sárgabarack
  • 5 dkg dió (durvára vágva)

Kenéshez:

  • 5 dkg vaj (vagy margarin olvasztva)

Tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

A thang zhong hozzávalóit csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük, ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A tészta további alapanyagival együtt kidolgozzuk és kb 10 percig dagasztjuk. A kész tésztát letakarjuk, majd hagyjuk kelni meleg helyen kb 50-60 percig.

A töltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral, a citrom lereszelt héjával, darált keksszel és egy csipet fahéjjal.

Miután megkelt a tészta kb fél cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk egy nyújtódeszkán. A kinyújtott lapot megkenjük lekvárral, rászórjuk a darált diót, az aprított barackot és a csokit.

Szorosan feltekerjük és 16 részre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

Hagyjuk újrakelni, majd lekenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal és előremelegített, 180 fokos sütőben (alsó-felső sütéssel) kb 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Olajjal összeolvasztott csokoládéval csíkokat húzunk a tetejére, majd fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat hozzá!