Extra sajtos sült penne

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg penne
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 15 dkg reszelt gouda
  • 15 dkg reszelt cheddar (vagy más karakteresebb sajt)
  • 20 dkg mozzarella
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • csipet szerecsendió (opcionális)
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés
A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson jelzett idő szerint, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, félretesszük.

Egy nagyobb lábasban megolvasztjuk a vajat. A fokhagymát apróra vágjuk, és 1–2 perc alatt megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a lisztet, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve világos rántást készítünk.

Lassan, fokozatosan felöntjük a tejjel, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Ezután belekeverjük a sűrített paradicsomot is, és néhány percig főzzük, amíg sűrű, sima mártást kapunk. Ízesítjük sóval, borssal és ízlés szerint csipetnyi szerecsendióval.

Belekeverjük a reszelt trappista, gouda és cheddar sajtokat, majd addig kevergetjük, amíg szépen felolvadnak és selymes sajtszósz nem lesz belőle.

A kifőtt tésztát beleforgatjuk a forró sajtmártásba, és az egészet egy kivajazott hőálló tálba öntjük. A mozzarellát rámorzsoljuk vagy nagyobb darabokra tépkedjük, és a tetejére szórjuk.

170–180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul, és a sajt nyúlósan aranyszínű lesz.

Tipp:
Akár előre is elkészíthető, és tálalás előtt frissen átsüthető. Kínálhatjuk önmagában, salátával vagy sült zöldségekkel.