Juicy Lucy burger

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Húspogácsák:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál bors
  • 1 kiskanál füstölt fűszerpaprika
  • 1 kiskanál Worcestershire szósz
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 4 szelet cheddar sajt

Karamellizált lilahagyma:

  • 4 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál víz

Hamburger szósz:

  • 100 g majonéz
  • 60 g ketchup
  • 2 evőkanál csemegeuborka leve
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál Worcestershire szósz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • csipet só
  • csipet bors

Hamburger:

  • 4 darab hamburger buci
  • 8 darab salátalevél
  • 8 szelet ementáli sajt
  • 8 szelet paradicsom
  • 8 szelet bacon

Elkészítése:

Húspogácsa:

A hozzávalókat a sajt kivételével összegyúrjuk, majd fél órát hűtőben pihentetjük. A cheddar lapokat egymásra helyezzük és 4 egyenlő kockára vágjuk.

A hús 3/4 részéből 4 golyócskát formázunk, majd két darab sütőpapír között kilapítjuk, közepükbe mélyedést nyomunk és belehelyezzük a cheddar kockákat. A maradék hússal befedjük és simára lapogatjuk a papírok között.

Karamellizált lilahagyma:

A lilahagymákat megpucoljuk, felkarikázzuk és a cukorral megszórva pár perc alatt, folytonos keverés mellett hagyjuk levet ereszteni és karamellizálódni. Levesszük a tűzről és elkeverjük a vízzel.

Szósz:

A hozzávalókat összekeverjük és fél órán át hűtőben pihentetjük.

Összeállítás:

A bucikat félbevágjuk és forró serpenyőben a belső felüket aranybarnára pirítjuk, majd megkenjük a szósszal.

A húspogácsákat elkészíthetjük grillen átsütve vagy pedig serpenyőben is. Ha utóbbit választjuk, akkor kivajazott serpenyőben, fedő alatt, kétszer átforgatva süssük őket ízlés szerinti ideig.

Állítsuk össze a hamburgerünket a következő szerint: buci, szósz, saláta, sajt, húspogácsa, lilahagyma, majd újra sajt, saláta és szósszal megkent buci.

Fogyasszuk még frissen, amíg a sajt szépen olvad a húspogácsáinkban.