Áfonyás sajttorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Alap:

  • 170 g darált keksz
  • 115 g vaj (olvasztva)

Sajttorta rész:

  • 750 g krémsajt
  • 300 g habtejszín
  • 150 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 citrom héja

Áfonyaszósz:

  • 450 g áfonya (fagyasztott is lehet)
  • 100 g cukor
  • 1,5 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 120 ml víz

Elkészítése:

Szósz:

A vízben keverjük el a keményítőt, cukrot és a citromlevet, majd adjuk hozzá az áfonya felét. Forraljuk fel, majd vegyük alacsony lángra és főzzük 5-10 percig vagy amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről és keverjük bele a többi áfonyát is. Néha keverjük át, majd felhasználásig tegyük félre.

Alap:

A kekszet alaposan dolgozzuk össze az olvasztott vajjal, majd egy 23 cm-es kapcsos tortaformába egyengessük úgy bele, hogy legyen oldalt pereme. Tegyük hűtőbe addig, amíg elkészítjük a sajttortás réteget.

Sajttorta rész:

A krémsajthoz adjuk hozzá a porcukrot, vaníliát, citrom héját és levét, majd egy robotgéppel alaposan dolgozzuk össze. Ezután adjuk hozzá a tejszínt folyékony állapotában és robotgéppel habosítsuk ki az egészet addig, amíg stabil krémet nem kapunk.

Összeállítás:

Az alapot vegyük ki a hűtőből és egyenletesen simítsuk bele a sajttortás részt, majd kanalazzuk rá az áfonyaszószt. Tálalás előtt legalább 3-4 órán át tároljuk hűtőben.

Ízlésünk szerint tálalhatjuk 1 gömb vanília fagylalttal.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!