Faeper torta Picipirostól

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 7 db tojás
  • 250 g porcukor
  • 2 kisebb citrom leve és reszelt héja
  • 200 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 100 g faeper

Krémhez:

  • 500 ml cukrászhab
  • 2 ek citromlé
  • 200 g faeper
  • 1 csomag Zselatin Fix

Gyors dzsemhez:

  • 200 g faeper
  • 2 ek víz
  • 2 ek cukor
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk pektin

Díszítéshez:

  • 100 g faeper
  • pár mentalevél

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A sárgáját a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Csomómentesre dolgozzuk.

A felvert fehérjét óvatosan beleforgatjuk a sárgás masszába, végül belekeverjük a megtisztított, felezett faepret is.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 24 cm-es tortaformában három piskótalapot sütünk tűpróbáig. A lapokat rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A dzsemhez a faepret a cukorral, vízzel és citromlével egy kisebb lábasban felfőzzük, közben fakanállal félig összetörjük.

A pektint kevés vízben elkeverjük, hozzáöntjük a dzsemhez, és további 3 percig főzzük. Hűtés után fél órára fagyasztóba tesszük.

A krémhez a cukrászhabot keményre verjük, belekeverjük a citromlevet és az előkészített faepret, majd a Zselatin Fixet is. Fél órára hűtőbe tesszük.

A piskótalapokat megkenjük a gyors dzsemmel, majd vastagon rájuk simítjuk a krémet. Az utolsó lap tetejére 250 ml keményre vert cukrászhabot halmozunk.

A tortát faeperrel és mentalevéllel díszítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp:


Az eperfa termését felhasználás előtt alaposan mossuk meg, hagyjuk megszáradni, és a zöld kis szárát távolítsuk el.