Rácsos cseresznyés pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A linzer tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 1–2 evőkanál hideg víz vagy tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális)

A töltelékhez:

  • 50–60 dkg friss, magozott cseresznye
  • 2–3 evőkanál cukor (a cseresznye édességétől függően)
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2–2,5 dl víz (vagy fele víz, fele meggylé/cseresznyelé)

A tetejére:

  • 1 db tojás (kenéshez)
  • porcukor a szóráshoz (elhagyható)

Elkészítése

A tészta elkészítése:

A lisztet összekeverjük a porcukorral, sóval, vaníliás cukorral (és igény szerint a citromhéjjal). Elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi hideg vizet vagy tejfölt, hogy jól formázható tésztát kapjunk. A tésztát 2/3 – 1/3 arányban elosztjuk, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre pihenni.

A cseresznyés pudingos töltelék:

A magozott cseresznyét egy lábasba tesszük, megszórjuk cukorral. A pudingport simára keverjük a vízzel vagy a víz és gyümölcslé keverékével, majd a cseresznyéhez adjuk. Folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük, ezután langyosra hűtjük.

Összeállítás:

A nagyobbik tésztarészt lisztezett felületen kinyújtjuk, piteformába fektetjük, és villával megszurkáljuk. Ráöntjük a langyos tölteléket, elegyengetjük. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és rácsot formázunk a pite tetejére. Megkenjük felvert tojással.

Sütés:

180 °C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük.