Hozzávalók:
Tészta:
Tetejére:
Elkészítése:
A tojások sárgáját, tejet, zsírt, tejfölt, élesztőt, cukrot, kockára vágott vajat vagy margarint (amit kicsivel előtte a hűtőből már kivettünk) egy keverőtálba öntjük. Ezután hozzáadjuk az átszitált finomlisztet és a sót is.
A hozzávalókat 8-10 percen keresztül dagasztjuk. A tészta állagának lágynak, kissé ragacsosnak kell lennie.
Egy jól lisztezett felületre borítjuk a tésztát, amit kinyújtunk és meghajtogatunk. Ezt megismételjük még két alkalommal, azaz összesen 3 alkalommal nyújtjuk és hajtogatjuk.
Ezt követően a tésztát belerakjuk egy kilisztezett tálba, majd a tészta felületét is belisztezzük és frissentartó fóliával letakarjuk. Utána pihentetni kell a tésztát, méghozzá hűtőszekrényben, minimum 2-3 órán át, de egy egész éjszaka még jobb.
Miután pihent a tésztánk a hűtőben, kivesszük és 1,5-2 cm vastagságúra kinyújtjuk hidegen. A kinyújtást követően kiszaggatjuk a pogácsákat 4 cm átmérőjű szaggatóval és sütőpapíros tepsire tesszük a pogácsákat. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk közte helyet, mert a pogácsák még a pihentetés és a sütés alatt is növekedni fognak. A kiszaggatott pogácsák, ha a megadott vastagságúra nyújtottuk, 2 nagyméretű tepsit fognak elfoglalni.
Ezután a pogácsák tetejét lekenjünk felvert tojással és nem letakarva 30 percig pihentetjük. A pihentetési idő alatt reszelünk sajtot és a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A pihentetést követően ismét lekenjünk a pogácsák tetejét és megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokra felmelegített sütőbe helyezve, készre sütjük a sajtos pogácsákat kb 18-20 perc alatt. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a pogácsákat, mert azzal kiszárítjuk!