Eperkrémleves mandulás túrógombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Leveshez:

  • 1 kg eper
  • 330 g görög joghurt
  • 5 dkg porcukor (vagy édesítő, esetleg méz)
  • kevés citromlé

Gombóchoz:

  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 60 g búzadara
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja
  • csipet só
  • 50 g szeletelt mandula

Elkészítése:

Az epret válogassuk át, alaposan mossuk meg, majd a csumáját szedjük ki. A leves hozzávalóit tegyük turmixgépbe és turmixoljuk simára.

A túrógombóchoz válasszuk szét a tojást. A fehérjét a sóval verjük kemény habbá.
A sárgáját keverjük össze az áttört túróval, a búzadarával, a citrom héjával, ezután óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjét is.
Tegyük hűtőbe legalább fél, de akár 1-2 órára is.

Egy magas falú edényben forraljunk vizet és sózzuk.

Amíg forr a víz, a túróból formázzunk vizes kézzel gombócokat vagy 2 kanál segítségével galuskákat.

A gombócokat óvatosan tegyük a lobogó, forró vízbe, mozgassuk meg, hogy ne ragadjanak le, majd 4-5 perc elteltével szűrjük le.

Amíg főnek a gombócok, egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mandulát, majd ebbe forgassuk meg vagy szórjuk meg tálalás előtt a gombócot.

A levest tálaljuk a gombócokkal.

Jó étvágyat kívánok hozzá!