Mézes-tejszínes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Lap:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál méz (olvasztva)
  • tej (szükség szerint)

Piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • csipet só

Krém:

  • 6 dl tej
  • 80 g tejszínízű pudingpor (főzős)
  • 3 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál rum
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 5 evőkanál baracklekvár

Tetejére:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

Lap:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal, ezután beleöntjük a tojást, hozzáadjuk mézet és annyi tejet, hogy egy jó állagú tésztát kapjunk és alaposan kidolgozzuk.

Négy egyenlő részre osztjuk, cipóvá formázzuk, hűtőben kb 20 percig pihentetjük.

Egy 20*30 cm nagyságú sütőlemezt lisztezünk. Egy cipót lisztezett felületen sütőlemez nagyságúra nyújtunk, ráfektetjük a sütőlemezre, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.

Minden cipóval így járunk el.

Piskóta:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük alacsony fokozaton. Végül az átszitált lisztet is beleforgatjuk óvatos mozdulatokkal.

Egy 20*30 cm nagyságú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A masszát beleöntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon kb 20-25 perc készre sütjük. Ha megsült, akkor rácsra téve kihűtjük.

Krém:

A krémhez a búzadarát a pudingporokkal összekeverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet. Közepes lángon, állandóan keverve sűrű krémmé főzzük, majd hidegre hűtjük.

A margarint a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt krémmel kihabosítjuk. A krémet elfelezzük és az egyik felébe kakaóport és rumot keverünk.

Összeállítás:

Először egy lapot felmelegített lekvárral lekenünk, melyre a fele fehér krémet simítjuk. Ismételten lap következik, lekvár, csokoládés krém fele, piskóta, lekvár, barna krém, lap, lekvár, fehér krém és a negyedik lappal zárjuk.

A fehér csokoládét az olajjal gőz felett felolvasztjuk és a sütemény tetejére simítjuk egyenletesen.

Ízlés szerint díszíthető, de nem fontos. Tálaláskor hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.