Karobporos tarka kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Kalács:

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 125 g joghurt (citromos)
  • 1 citrom héja
  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 evőkanál nálam karobpor (1 evőkanál tejjel elkeverve)

Tetejére:

  • 5 dkg vaj (kb)

Rétegzéshez:

  • tejszín

Elkészítése:

A kalács hozzávalóit (karobpor kivételével) a dagasztógép táljába mérjük és elkészítjük a tésztát. Természetesen kézzel is végezhetjük a dagasztást.

A kész tésztát elfelezzük és felébe belegyúrjuk a kevés tejben elkevert karobport.

A fehér lapot kinyújjuk téglalap alakúra, megkenjük tejszínnel és tátesszük a kinyújtott barna lapot. Az egészet kissé kinyújtjuk.

Háromszor megfelezzük a tésztát és egymásra tesszük, így 6 réteg került egymás fölé. Így is kinyújtjuk a tésztát, lekenjük tejszínnel, majd felcsavarjuk a hosszabbik oldala mentén. Végül dobozformába tesszük.

Tetejét olvasztott vajjal lekenjük. 10 percig sütjük 220 fokon légkeveréssel, majd lekenjük tejszínnel és még sütjük 180 fokon 25 percig.