Dödölle (Gánica)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók 3 főre

  • 50 dkg burgonya
  • 4 dl víz
  • só ízlés szerint
  • 18 dkg liszt

Pirításhoz:

  • 1,5 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál zsír

Tálaláshoz:

  • tejföl

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd egy lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.

Amíg a burgonya fő, a vöröshagymát apróra kockázzuk.

Ha a krumpli megpuhult, a főzővízzel együtt krumplinyomóval vagy fakanállal összetörjük. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és addig dolgozzuk, amíg sűrű, sima masszát kapunk.

Egy serpenyőben zsírt olvasztunk, majd a hagymát üvegesre pirítjuk, enyhén megsózzuk. A burgonyás masszából két olajozott kanál segítségével nagyobb galuskákat formázunk, és a hagymás zsíron minden oldalukat aranybarnára pirítjuk. Ez oldalanként kb. 3-4 percet vesz igénybe.

Forrón tálaljuk, tejföllel meglocsolva, magában vagy köretként.