Húsvéti töltött kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 80 ml tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 30 dkg finomliszt
  • 100 ml tejszín (30 %-os zsírtartalmú)
  • 1 tojás

Töltelék:

  • tejszínes torma
  • főtt kolbász
  • főtt sonka
  • főtt tojás

Tetejére:

  • felvert tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy edénybe mérjük (az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval) és begyúrjuk, majd dagasztjuk a tésztát. Ha szeretnénk végezthetjük géppel is ezt a műveletet.

Ha elkészült a tészta, akkor letakarjuk és kb 1 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát egy nyújtódeszkára tesszük és téglalap alakúra nyújtjuk kb 3 mm vastagra. A hosszabbik oldala mentén a tészta kb 1/3-át megkenjük a tormával, majd megszórjuk a felaprított kolbásszal, sonkával és tojással.

A tészta szabadon maradt részét sűrűn bevágjuk. Elkezdjük feltekerni a tésztát a tölteléktől kezdve, tehát a bevágásoknál, “rojtoknál” fejezzük be. Ezután a két végét összegyúrjuk, egy koszorút formázunk belőle.

A kész koszorút egy 20 cm-es tortaformába tesszük, melynek az oldalát sütőpapírral kibéleltük. Letakarjuk a kalácsot és újabb 1 órán át kelesztjük.

A megkelt kalácsot lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben kb 23-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Szeletekre vágva tálaljuk.