Hozzávalók:
Piskóta:
Parfé alap:
Ízesítéshez:
Díszítés:
Elkészítés:
A parfé alaphoz a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejet. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Az elkészült krémet négy egyenlő részre osztjuk (kb. 175 g mindegyik adag), majd külön tálkákban elkeverjük a megfelelő ízesítőkkel. A meggyes réteget botmixerrel pürésítjük. A tálkákat lefedjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára, de akár egy éjszakára is.
Másnap először a piskótát sütjük meg. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A torta összeállításához egy állítható tortakarikát vagy egy magasabb kartoncsíkot használunk, amit alufóliával borítunk, hogy a rétegek szépen megtartsák a formát. A piskótát a tortaforma aljába helyezzük.
A tejszínt négy egyenlő részre osztjuk, és mindig 1 dl habot verünk fel, amelyet az adott réteghez forgatunk.
A csokoládés réteghez 1 dl habot keményre verünk, majd a csokoládés parféalappal összeforgatjuk. Az egészet a piskótára simítjuk, majd a tortát 2 órára fagyasztóba tesszük.
A vaníliás rétegnél szintén 1 dl tejszínt verünk fel, majd beleforgatjuk a mascarponés alapot. A fagyott csokoládés rétegre simítjuk, és visszatesszük a fagyasztóba.
A meggyes réteget ugyanígy készítjük el, a vaníliás réteg tetejére öntjük, majd ismét fagyasztjuk.
Végül a mákos réteget keverjük ki, és a megdermedt meggyes rétegre öntjük. A tortát egy éjszakára a fagyasztóba tesszük.
A tortát másnap kivesszük a formából, és az oldalát tejszínhabbal vékonyan bevonjuk. Visszatesszük a fagyasztóba rövid időre, majd egy újabb réteg tejszínhabot simítunk rá. Tortafésűvel díszíthetjük, vagy az oldalát mogyoró- vagy mandulakrokanttal panírozhatjuk. A tetejére csokoládéforgácsot szórhatunk, habrózsákkal és meggyszemekkel díszíthetjük.
Fogyasztás előtt a tortát tartsuk hűtőben 10-15 percig, hogy kissé puhuljon, majd szeletelve tálaljuk.