Narancs krémes torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Csokis tortalap:

  • 3 tojás
  • 19 dkg cukor
  • 19 dkg finomliszt
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 meleg víz
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • 3 kupak csokoládé eszencia (kihagyható)
  • kevés tört csoki, akár otthon fellelhető maradék csokikból

Krém:

  • 1 csomag vaníliás puding
  • 3 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 10 dkg margarin, vagy vaj

Külső krém borítás (vajkrém):

  • 12.5 dkg margarin
  • 250 g porcukor
  • 2 ek  forró víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 kupak vérnarancs eszencia (kihagyható, viszont szép színt ad)
  • 2 kupak sárga ételfesték (Folyékony)

Külső borítás:

  • 1,5 cs babapiskóta
  • kb  1 1/2 m-nyi selyemszalag
  • 1 narancs a díszítéshez

Elkészítése:

A tortalap elkészítése:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt (24-es, vagy 26-os) tortaformában tűpróbáig sütjük. (A torta forma alját rajzoljuk körbe a sütőpapíron, vágjuk ki és így könnyedén belemegy a forma aljába.)

A krém elkészítése:

Kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd a maradék tejjel együtt a egy lábasba öntjük. Belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét, majd beletesszük a vérnarancs eszenciát.  Sűrűn kevergetve, takarék lángon készre főzzük, majd kihűtjük. Ha kihűlt a puha vajat géppel beledolgozzuk, hogy selymes állaga legyen.

A külső krém borítás:

A margarint jól kikeverjük, majd hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és jól összedolgozzuk. Legalább 10 percig keverjük a géppel.  A folyadékokat/színezőt közben hozzáadhatjuk de, ha virágdíszt vagy szöveget is szeretnék a tortára készíteni belőle, akkor kevesebb folyadékot adjunk hozzá, mert úgy könnyebben dolgozhatunk vele ill. az esetben osszuk két részre.

A torta összeállítása:

A torta lapot tortacsipkére és egy megfelelő tálcára tesszük. A szélei alá papírcsíkot vágunk, hogy ne kenjük össze a csipkét. A lapot kettévágjuk és megkenjük a pudingos – narancsos krémmel. Ráhelyezzük a tetejét és egyenletesen befedjük a vajrémmel, a tetejét és az oldalát is. A maradék vajkrémet habzsákba töltjük és ízlés szerint díszítjük a torta tetejét, narancs szeletekkel kombinálva.

A torta oldalát, kívülről befedjük a babapiskótával, majd végezetül szalaggal körbekötjük.

Tipp:

Kislányom másik, fondant tortájáról csentünk virág díszt, így az került a tetejére és két ballagó figurával is feldobtuk.