Hozzávalók:
Lemon curd:
Kekszalap:
Krém:
Elkészítése:
A lemon curd elkészítéséhez a citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd a cukorral együtt gőz fölött melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ha nem szeretnénk citromhéjdarabokat a krémben, leszűrhetjük. Hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, míg elolvad, majd levesszük a gőzről és langyosra hűtjük. A kissé lehűlt alaphoz hozzákeverjük a tojást, majd visszatesszük a gőz fölé, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Teljesen kihűtjük.
A kekszes alaphoz a darált kekszet összedolgozzuk az olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd egyenletesen lenyomkodjuk egy 22 cm-es tortaforma aljába. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A fehér csokoládét apróra vágjuk. Gőz fölött a tejszínnel együtt melegíteni kezdjük, amíg majdnem teljesen homogén lesz. Ha még maradt benne pár kisebb csokidarab, levesszük a gőzről, és kevergetve hagyjuk teljesen felolvadni. Hűlni hagyjuk.
A mascarponét a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával simára keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a langyosra hűlt fehér csokoládés keveréket. Alaposan eldolgozzuk, hogy egységes, krémes állagot kapjunk.
A kekszes alapra egyenletesen rásimítjuk a krémet, majd kanállal ráadagoljuk a lemon curd-ot. Egy kés vagy kanál nyelével óvatosan márványosra keverjük a tetején. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megfelelően megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Másnap a forma szélét késsel körbelazítjuk, eltávolítjuk a karimát, majd szeletelve tálaljuk.