Hozzávalók:
Tészta:
Tetejére:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a robotgép üstjébe mérjük (a tojást verjük fel és csak felét tegyük bele, a másik felét tegyük félre a kenéshez). Az élesztőt elég csak belemorzsolni, nem kell felfuttatni!
A vizet apránként adjuk hozzá, nézzük meg gyúrás, dagasztás közben mennyit vesz fel a tészta. Puha tésztát kell kapnunk, mely nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Természetesen a tészta összeállítását kézzel is elvégezhetjük. A tésztát dagasszuk kb 10 percig.
A kész tésztát takarjuk le és kelesszük langyos helyen kb 45-60 percig.
A megkelt tésztát enyhén gyúrjuk át, majd osszuk 6 egyforma részre és a részeket egyenként gömbölyítsük ki. Takarjuk le a tésztát, majd pihentessük újabb 10 percig. A pihentetés után formázzuk meg a tésztákat egyenként, mi most egy szálas fonással készítettük el. Természetesen készíthetünk csak egy nagy kalácsot is, ha szeretnénk.
A megformázott kalácsokat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, közöttük helyet hagyva. Letakarjuk és kb 30 percig kelesztjük. Ekkor levkenjük a félretett tojással, megszórjuk mákkal vagy sóval és 185 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Nagyobb kalács esetében a sütési idő nőhet!