Zserbó torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók (16 szelethez):

Piskóta:

  • 6 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 4 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor

Töltelék:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió (enyhén megpirítva)
  • 4 dl habtejszín
  • sárgabaracklekvár

Tetejére:

  • felezett dió
  • étcsokoládés tükörmáz

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra verjük, amíg világos, levegős állagot nem kapunk. A lisztet összekeverjük a darált dióval, majd több részletben óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába (22cm ) öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3 vagy 4 lapba vágjuk.

A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a száraz serpenyőben enyhén megpirított és kihűtött darált diót. A habtejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a mascarponés-diós keverékbe.

A piskótalapokat vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral, majd egyenletesen elosztjuk rajtuk a diós krémet. A tortát kívülről is bevonjuk a maradék krémmel.

A tetejére fényes csokoládémázat öntünk, majd felezett diószemekkel díszítjük. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd szeletelve tálaljuk.