Nagyon kakaós gesztenyetorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 140 g olaj
  • 80 g holland kakaópor
  • 3 tojás
  • 300 g cukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 160 g tej
  • 250 g extra finom liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 160 g forró víz
  • 1 evőkanál instant kávé (elhagyható)

Krém:

  • 2 gesztenyepüré (kb. 500 g)
  • Porcukor (ízlés szerint)
  • Rum vagy rumaroma (ízlés szerint)
  • 3 dl habtejszín (+ extra a díszítéshez)

Elkészítése:

A sütőformát sütőpapírral kibéleljük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sütőport egy tálban összekeverjük. A forró vizet elkeverjük az olajjal, a tejjel és az instant kávéval, majd ezt a keveréket a száraz hozzávalókhoz öntjük. Alaposan kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és simára dolgozzuk.

A masszát az előkészített tortaformába öntjük, és 180 fokon legalább 60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. A tetejét egyenesre vágjuk, a levágott részt elmorzsoljuk, és félretesszük a díszítéshez. A tortát három egyenlő lapra vágjuk.

A gesztenyepürét a porcukorral és a rummal simára keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet egyenletesen elosztjuk a tortalapok között, majd kívülről is bevonjuk vele.

A tortát ízlés szerint tejszínhabbal, reszelt gesztenyepürével vagy a félretett kakaós piskótamorzsával díszítjük. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd szeletelve tálaljuk.

Tortaforma mérete: 22 cm