Csülök németesen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kicsontozott csülök (csont is kell)
  • bors
  • 1 fej vörös hagyma
  • 2 babérlevél

A káposztához:

  • 1 adag savanyú káposzta
  • kevés szalonna

Elkészítése:

A megtisztított és kicsontozott csülköt (és csontot is) tegyük fel hideg vízben főzni, adjuk hozzá a hagymát, sót, borsot és babérleveleket.

Kis lángon főzzük, amíg meg nem puhul. Ez nagyjából 2 óra. Tulajdonképpen ennyi a recept. A megfőtt csülök levét tegyük félre. Ha már úgyis készítünk párolt káposztát, a lé felhasználásával készíthetünk egy adat paradicsomos káposztát is.

(Ehhez a káposztát összeaprítjuk majd a csülök levében egy kevés sűrített paradicsommal együtt puhára főzzük. Hozzáadjuk a cukrot. Készítünk egy kis rántást, amivel besűrítjük.)

A párolt káposztát az alábbiak szerint készítsük el:
A savanyú káposztát jól átmossuk, kevés vízben 1 babérlevéllel felteszem főzni. Kevés szalonnát olvasztok, amibe egy kisebb hagymát pirítok. Amikor a káposzta megfő a szalonnazsírját a hagymával még melegen ráöntöm a lecsöpögtetett káposztára.

Készíthetünk egy kevés tormás mártást is, ehhez némi reszelt tormát összekeverünk egy kevés csülök lével. Ezt öntjük a megfőtt húsra. Köretként főtt krumplit vagy burgonyagombócot tálalunk.