Joghurtos epres torta sütés nélkül

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Alap:

  • 1 csomag (kb. 180 g) édes keksz
  • 5 dkg vaj
  • 1 púpozott evőkanál holland kakaópor

Krém:

  • 2 kis pohár (összesen kb. 300 g) epres vagy natúr joghurt
  • 4-5 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 25 dkg eper (friss vagy mirelit)
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1,5 dl 30%-os állati tejszín
  • 1,5 dl cukrászhab

Díszítés:

  • Csokilencse vagy csokireszelék (opcionális)
  • Eperszemek vagy málna
  • Citromfűlevél (opcionális)

Elkészítése:

Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát előkészítünk: az alját sütőpapírral, az oldalát pedig igény szerint vax fóliával béleljük. Ez a lépés kihagyható, de megkönnyíti a tortaformából való eltávolítást.

A kekszet apróra daráljuk, majd összekeverjük a kakaóporral. Az olvasztott vajat hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk, amíg morzsalékos, de formázható állagot nem kapunk. A keveréket a tortaforma aljára egyenletesen lenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Az eper egy részét félbevágjuk, és a forma belső peremére állítjuk, hogy szép szegélyt adjon a tortának. A maradék epret pépesítjük a cukorral és a vaníliával, majd összekeverjük a joghurttal.

A hideg tejszíneket egy tálban összeöntjük, és lágy habbá verjük – nem szükséges túl keményre verni, hogy a krém könnyed maradjon. A tejszínhabot óvatosan összeforgatjuk az epres-joghurtos keverékkel, majd az elkészült krémet a kekszes alapra simítjuk. A forma tömörítése érdekében néhányszor óvatosan az asztalhoz ütögetjük.

A tortát legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy megfelelően megdermedjen. A dermedés után eltávolítjuk a forma oldalát, és a tetejét friss eperszemekkel, málnával, csokireszelékkel vagy citromfűlevéllel díszítjük.