Hozzávalók (2 rúdhoz)
Tészta:
Töltelék:
Kenéshez:
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a hideg vajat apró darabokban hozzáadjuk, és ujjbeggyel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd beleütjük a tojást, és hozzáöntjük az élesztős tejet. Addig gyúrjuk, amíg egynemű, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, a gyúrás során kevés lisztet adhatunk hozzá, hogy ne ragadjon. A tésztát letakarva félretesszük pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
A túrót villával áttörhetjük, de ez nem feltétlenül szükséges. Hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a tojásokat és a citrom reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, egy evőkanál kukoricakeményítővel összeforgatjuk, hogy a töltelék ne ázzon el. Befőtt esetén a gyümölcsöt előbb lecsöpögtetjük, majd belekeverhetjük a töltelékbe, de az is jó megoldás, ha csak a töltelék tetejére helyezzük a szemeket.
A pihentetett tésztát két egyforma részre osztjuk, majd egyenként 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldalakat enyhén srégen bevagdossuk, hogy a középső egyharmadra kerüljön majd a töltelék. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták közepén, és óvatosan elsimítjuk.