Sós csiga torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2-2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál só

Töltelékhez:

  • 20 dkg sonka (virsli vagy szalámi)
  • 4 db főtt tojás (felkockázva)
  • 1 marék snidling (apróra vágva)
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet őrölt bors

Kenéshez:

  • 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

Egy keverőtálba öntjük a sóval elkevert lisztet. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, majd hozzáadjuk a meleg, cukros tejben felfuttatott élesztőt. Az alapanyagokat összekeverjük és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen 1-1,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük 5 dkg olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a felaprított sonkával, főtt tojással és snidlinggel. Sóval és borssal fűszerezzük. A tésztát szorosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a töltelék ne potyogjon ki, majd kétujjnyi vastagra szeleteljük.

A csigákat sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába helyezzük egymás mellé. Langyos helyen további 30 percig kelesztjük, majd a tetejüket lekenjük a maradék olvasztott vajjal.

Előmelegített, légkeveréses sütőben 160 °C-on 45 perc alatt készre sütjük. A kész tortát még melegen, fokhagymás tejföllel kínáljuk.