Sajtkrémleves tésztapuffanccsal

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Leveshez:

  • 15 dkg sajt (trappista, cheddar vagy gouda, reszelve)
  • 4 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 l húsleves (forró)
  • só (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 1,25 dl tejszín (állati, legalább 30%-os)
  • 1 db tojássárgája
  • snidling (tálaláshoz)

Tészta puffancshoz:

  • 1 csomag leveles tészta (2 mm vékonyra nyújtva)
  • 1 db tojássárgája (kenéshez)
  • reszelt sajt
  • lenmag (szóráshoz)

Elkészítése:

A vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világosra pirítjuk. Felöntjük a forró húslevessel, és alacsony lángon pár percig kevergetve főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Addig keverjük, amíg a sajt teljesen elolvad, és a leves sima állagú lesz. A tűzről levéve a tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett a leveshez adjuk, hogy ne csapódjon ki. A kész levest félretesszük.

A tésztapuffanchoz a leveles tésztát 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd a tálalóedények átmérőjének megfelelő méretű köröket szaggatunk belőle. A tésztaköröket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejüket tojássárgájával megkenjük, és ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal, lenmaggal vagy magvakkal. 200 °C-ra előmelegített sütőben, méretüktől függően 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A levest tálalóedényekben kínáljuk, tetejére szórunk egy kevés aprított snidlinget, majd ráhelyezünk egy-egy frissen sült tésztapuffancsot.