Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
A mogyorós réteghez:
A bevonathoz:
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, vajat és tojást összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 20×20 cm-es méretű lappá. Ha van sütőkeretünk, tegyük bele, de anélkül is működik. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Arra figyeljünk, hogy csak éppen kapjon egy kis színt. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni.
A cukrot egy lábasban felolvasztjuk és karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük. Beleöntjük a sűrített tejet, és folyamatos keverés mellett felforraljuk. Amikor forr, mérsékeljük a lángot, és 8-10 percig főzzük, hogy besűrűsödjön a karamell. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pörkölt, sós mogyorót, és alaposan elkeverjük.
A mogyorós karamellt egyenletesen ráöntjük a kihűlt kekszes alapra. Ha van sütőkeretünk, kényelmesebb lesz a munka, de a sűrű karamell miatt nem fog lefolyni anélkül sem. A süteményt hűtőbe tesszük, hogy a karamell kellően megdermedjen, és könnyebb legyen szeletelni.
Az étcsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk. Sütőpapírra akkora csíkokat kenünk az olvasztott csokiból, amekkorák a felszeletelt süteményszeletek. A karamellás szeleteket ráfektetjük a csokira, majd hűtőben hagyjuk megdermedni.
Ha a csokoládé megkötött, két lehetőségünk van: vagy teljesen belemártjuk a szeleteket az olvasztott csokoládéba, vagy rácsra helyezve leöntjük őket a csokival. Ismét hűtőbe tesszük, hogy a csokoládébevonat is megszilárduljon.