Snickers házilag

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:

  • 13 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás

A mogyorós réteghez:

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg pörkölt, sós mogyoró
  • 510 g sűrített tej

A bevonathoz:

  •  legalább 40 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A kekszes alap elkészítése:

A lisztet, cukrot, vajat és tojást összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 20×20 cm-es méretű lappá. Ha van sütőkeretünk, tegyük bele, de anélkül is működik. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Arra figyeljünk, hogy csak éppen kapjon egy kis színt. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni.

A mogyorós karamellréteg elkészítése:

A cukrot egy lábasban felolvasztjuk és karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük. Beleöntjük a sűrített tejet, és folyamatos keverés mellett felforraljuk. Amikor forr, mérsékeljük a lángot, és 8-10 percig főzzük, hogy besűrűsödjön a karamell. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pörkölt, sós mogyorót, és alaposan elkeverjük.

A mogyorós karamellt egyenletesen ráöntjük a kihűlt kekszes alapra. Ha van sütőkeretünk, kényelmesebb lesz a munka, de a sűrű karamell miatt nem fog lefolyni anélkül sem. A süteményt hűtőbe tesszük, hogy a karamell kellően megdermedjen, és könnyebb legyen szeletelni.

A csokoládébevonat elkészítése:

Az étcsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk. Sütőpapírra akkora csíkokat kenünk az olvasztott csokiból, amekkorák a felszeletelt süteményszeletek. A karamellás szeleteket ráfektetjük a csokira, majd hűtőben hagyjuk megdermedni.

Ha a csokoládé megkötött, két lehetőségünk van: vagy teljesen belemártjuk a szeleteket az olvasztott csokoládéba, vagy rácsra helyezve leöntjük őket a csokival. Ismét hűtőbe tesszük, hogy a csokoládébevonat is megszilárduljon.

Tippek:

  1. Ha kihagyjuk a mogyorót, és keskenyebbre vágjuk a szeleteket, házi Twix-et kapunk.
  2. Ha szobahőmérsékleten hagyjuk a süteményt, a karamell nyúlósabb lesz, mint az eredeti csokié.
  3. Haladók temperálhatják a csokoládét, hogy szép fényes és ropogós legyen a bevonat.