Klasszikus mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 16 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál tej
  • 4 evőkanál olvasztott méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 tojássárgája

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy nagy tálban alaposan összegyúrjuk, míg egynemű, jól nyújtható tésztát kapunk. A masszát négy egyenlő részre osztjuk, cipóvá formázzuk őket, majd lisztezett felületen 26×19 cm-es téglalapokká nyújtjuk.

A tésztalapokat sütőpapíron nyújtjuk ki, így egyszerűen áthúzhatjuk a tepsi hátára. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 8 perc alatt egyenként megsütjük őket. Vigyázzunk, mert a lapok gyorsan barnulnak, ne hagyjuk túl sokáig a sütőben.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Közben a tejből, a lisztből, a 2 evőkanál porcukorból és a tojássárgájából lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrű, csomómentes krémet főzünk. A krémet teljesen kihűtjük, majd összekeverjük a habosra kevert vajas krémmel.

A kihűlt tésztalapokat rétegezni kezdjük. Az első lapra egyenletesen rákenjük a krém negyedét, majd újabb lapot helyezünk rá. Ezt ismételjük, míg a négy lapot be nem töltjük. Az utolsó lap tetejére nem teszünk krémet.

A süteményt hűtőbe tesszük egy éjszakára (vagy akár egy napra), hogy a lapok szépen megpuhuljanak. Szeletelés előtt a tetejét porcukorral meghintjük.