Bögrés gyümölcskenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt (160 gr, 2,5 dl)
  • 1/4 bögre cukor (60 gr)
  • 3 tojás
  • 15 dkg olvasztott margarin (1 és fél kocka vaj, 3/4 bögre olvasztva kb.)
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 bögre darabolt dió
  • 1 dobozka kandírozott vegyes gyümölcskocka
  • 1/2 bögre darabolt étcsokoládé
  • 2 tk rum (nálam fehér)
  • 2 ek liszt (szórni)
  • pici vaj (formát kikenni)

Elkészítése:

A diót, az apróra vágott aszalt gyümölcsöt és a felkockázott csokoládét egy nagy tálba tesszük. Ráöntjük a rumot, hogy jól átjárja az összetevőket, majd megszórjuk két evőkanál liszttel, és alaposan összekeverjük. Ez a lépés segít megakadályozni, hogy a dió és a gyümölcsök leülepedjenek a tészta aljára sütés közben.

A vajat kissé megolvasztjuk, hogy könnyen kezelhető, puha állagú legyen. Egy másik tálban a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük az egészet. A sütőport összekeverjük a maradék liszttel, majd ezt fokozatosan a vajas-tojásos keverékhez adjuk, hogy sűrű, homogén tésztát kapjunk.

A lisztbe forgatott gyümölcsös keveréket óvatosan beleforgatjuk a masszába, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen eloszoljanak az összetevők.

Az elkészült tésztát egy kivajazott és kilisztezett püspökkenyér formába töltjük, és elsimítjuk a tetejét. A formát 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütemény akkor jó, ha a beleszúrt tű vagy fogpiszkáló tisztán jön ki.

Miután elkészült, hagyjuk a formában pár percig hűlni, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük. Ez a gazdag, gyümölcsös-diós püspökkenyér tökéletes tea vagy kávé mellé, és ünnepi alkalmakra is remek választás!