Sós-sajtos kiflik

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 35 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 75 g kefir
  • 50 ml olaj
  • 1 kiskanál só
  • 50 ml tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • csipet cukor

Töltelék:

  • 5 dkg vaj (puha)
  • 1 kiskanál só

Tetejére:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt

Elkészítése:

Tészta:

A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot is.

A lisztet egy edénybe mérjük és elkeverjük benne a sót. Ezután hozzáadjuk a kefirt és a tojást. Beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már majdnem felvette az összes szárazanyagot, akkor hozzáadjuk az olajat és kb 10-15 percig dagasztjuk.

A kész tésztát letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Töltés, formázás:

A puha vajat kihabosítjuk a sóval.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. AZz egyik tésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kör alakúra, vékonyra, majd félretesszük. Kinyújtunk egy másikat is. Az egyik tésztára rákenjük a vaj felét és rátesszük a másik kinyújtott lapot.

A kör közepéről haladva nyújtunk még a tésztán, amíg szép vékony nem lesz.

A kinyújtott körlapot 16 cikkre vágjuk, majd a szélesebbik felétől kezdve feltekerjük a cikkeket így formázva meg a kifliket.

A maradék tésztákat is így készítjük el.

Sütés:

A megformázott kifliket kb 30 percig pihentetjük, majd lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.

200 fokra melegített sütőben (alsó-felső sütéssel) kb 20 perc alatt szép pirosra sütjük.